بطور کلی، دو روش اصلی برای زایمان وجود دارد؛ زایمان طبیعی و زایمان سزارین که البته زایمان طبیعی انتخاب اول تمامی درمانگران بوده و تنها باتوجه به شرایط مادر و نوزاد ممکن است زایمان سزارین را پیشنهاد دهند. همچنین برخی از افراد به جهت عدم آگاهی و نداشتن اطلاعات کافی، ممکن است نسبت به زایمان طبیعی ترس داشته باشند و بدون در نظر گرفتن نظر درمانگر تصمیم به زایمان سزارین بگیرند، اما پیشنهاد میشود پس از کسب اطلاعات کافی و دقیق درمورد زایمان طبیعی تصمیم نهایی خود را بگیرید. زایمان طبیعی فرآیند طبیعی برای تولد نوزاد است؛ که این فرآیند ممکن است باتوجه به بدن هر فرد متفاوت باشد؛ در این مقاله از فاطمه آبادی بیشتر با زایمان طبیعی و انواع آن آشنا خواهیم شد.
زایمان طبیعی
همانطور که گفته شد، زایمان طبیعی روشی است طبیعی برای بدنیا آوردن نوزاد که باتوجه به مزایا و فوایدی که برای مادر و نوزاد دارد، همواره انتخاب اول و پیشنهاد اول تمام درمانگران بشمار میرود. در زایمان طبیعی، نوزاد بصورت طبیعی و بدون دخالت درمانگر از رحم مادر خارج میشود. در این روش زایمان، باتوجه به انقباضاتی که مادر تجربه میکند، دهانه رحم مادر نازک و باز میشود و در این مرحله نوزاد از واژن خارج خواهد شد.
علائم زایمان طبیعی
علائم زایمان طبیعی، میتواند باتوجه به شرایط جسمی مادر و نوزاد متفاوت باشد اما بطور معمول با انقباضات منظم شروع میشود. انقباضات با فاصله زمانی بلند شروع شده و به مرور فاصله انقباضات کوتاهتر شده که نشان دهنده پیشرفت دهانه رحم میباشد. در برخی افراد علائم زایمان طبیعی با پاره شدن کیسه آب شروع میشود اما در برخی دیگر پاره شدن کیسه آب پس از باز شدن دهانه رحم میباشد.
زایمان طبیعی در هفته چندم بارداری است؟
ممکن است زمان زایمان باتوجه به بدن و شرایط مادران متفاوت باشد، با این حال برای زایمان طبیعی، هفته 37 تا هفته 42 بارداری یعنی درست پایان 250 روز در نظر گرفته میشود. علائمی مانند انقباضات لگن و رحم، گرفتگی شکم، دفع ترشحات تخم مرغی شکل و غلیظ موکوسی میتواند ازجمله علائمی باشد که نشان دهنده نزدیک شدن مادر به زایمان هستند.
مراحل زایمان طبیعی
مراحل زایمان طبیعی را میتوان در سه مرحله اصلی تقسیم کرد؛ مرحله اول همان درد های اولیه و درد فعال مادر است. این مرحله که با عنوان مرحله G نیز شناخته میشود، زمانیست که مادر انقباضات منظمی را تجربه میکند. انقباضاتی که مادر در این زمان تجربه میکند سبب باز شدن دهانه رحم خواهد شد. اما مرحله دوم، همان مرحله فعال زایمان است که در این مرحله دهانه رحم از 6 الی 10 سانتی متر باز شده و انقباضات مادر نیز شدت بیشتری پیدا کرده و منظم تر شده اند. در این مرحله ممکن است مادر تجربه هایی نظیر گرفتگی پا، حالت تهوع و پاره شدن کیسه آب داشته باشد. اما مرحله سوم که همان مرحله تولد نوزاد است؛ در این مرحله مادر باید فشار وارد کند و با خارج شدن سر نوزاد از دهانه رحم، بدن نوزاد نیز به سرعت خارج میشود.
فواید زایمان طبیعی
همانطور که میدانید، زایمان طبیعی به جهت مزایایی که برای مادر و نوازد دارد، به مادرانی که در شرایط مناسبی قرار دارند و جنین در حالت درستی قرار گرفته پیشنهاد میشود. اما آیا این فواید، ارزش دردی که مادر تحمل میکند را دارد؟ در ادامه به بررسی فواید زایمان طبیعی برای نوزاد و مادر پرداختهایم:
فواید زایمان طبیعی برای مادر
زایمان سزارین یک جراحی بزرگ محسوب میشود، اما زایمان طبیعی در حقیقت عملکرد طبیعی بدن برای تولد نوزاد محسوب میشود. میزان خونی که مادر در اثر زایمان سزارین از دست میدهد حدود یک لیتر است اما میزان خونی که مادر در اثر زایمان طبیعی از دست میدهد حدود نیم لیتر است یعنی میزان خونریزی مادر در زایمان سزارین دو برابر زایمان طبیعی است.
اگرمادردر دوران بارداری تمارین هدفمند و مخصوص تقویت عضلات کف لگن، رحم و شکم را مرتب انجام دهد ریکاوری مادر بعد از زایمان طبیعی بسیار سریعتر از زایمان سزارین خواهد بود. همچنین، از آنجایی که زایمان سزارین یک عمل جراحی محسوب میشود، در زایمانهای متعدد ریسک چسبندگیهای داخل شکمی افزایش پیدا میکند.
عارضهای که اکثر مادرها از آن دلهره دارند و آنها را در انتخاب زایمان طبیعی مردد میکند، ریسک افتادگیها و گشادی واژن بعد از زایمان طبیعی است؛ این ریسک در هر دو زایمان وجود دارد اما در زایمان طبیعی بیشتر است اما در بارداری هایی که برنامهی تمرین لگنی هدفمند به صورت روزانه دارند در کمترین میزان ممکن هست. (چه طبیعی چه سزارین)
فواید زایمان طبیعی برای نوزاد
زایمان طبیعی، سبب شده تا نوزاد بتواند باکتری ها مفید بدن مادر را دریافت کند، این باکتری ها در تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد تاثیر بسزای خواهد داشت. همچنین خطر ابتلا به بیماری های ریوی، آلرژی و اختلالات خود ایمنی در این نوزادان بسیار پائینتر است.
انواع زایمان طبیعی
زایمان طبیعی انواع مختلفی دارد که باتوجه به بدن مادر، موقعیت جنین، تصمیم مادر و درمانگر میتوان هریک را انتخاب کرد:
- زایمان فیزیولوژیک
- زایمان القایی
- زایمان در آب
- زایمان با بی دردی استنشاقی
- زایمان با بی دردی دارویی (اپیدورال و اسپاینال)
جمع بندی
پیشنهاد میشود اگر تصمیم به زایمان طبیعی دارید، ورزش و پیاده روی در دوران بارداری را فراموش نکنید؛ ورزش در دوران بارداری میتواند آمادگی لازم برای زایمان طبیعی را فراهم کند. البته توجه داشته باشید که فعالیت بدنی در دوران بارداری را حتما زیر نظر درمانگر انجام دهید. با شرکت در دوره های آنلاین بارداری میتوانید اطلاعاتی کامل درمورد ورزش های این دوران و تغذیه بارداری کسب کنید.