زایمان در آب چگونه انجام میشود؟ زایمان در آب یکی از روشهای نوین و طبیعی زایمان است که اخیرا توجه بسیاری از مادران باردار را به خود جلب کرده است. در این پروسه، مادر در یک وان یا استخر مخصوص، با دمایی مناسب فرآیند زایمان را با کمک درمانگر انجام میدهد. اندیشمندان بر این باورند که زایمان در محیط گرم و آرام آب میتواند به کاهش درد، استرس و فشار جسمی مادر کمک کرده و باعث میشود نوزاد به آرامی با محیط جدید وفق پیدا کند.
در ادامه این مقاله، به طور کامل به جزئیات بررسی زایمان در آب خواهیم پرداخت؛ اینکه دقیقاً زایمان در آب چیست، چه مزایا و چه معایبی دارد، چه آمادگیهایی پیش از انجام آن لازم است و … اگر به دنبال اطلاعاتی کامل و دقیق درباره زایمان در آب هستید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
آمادگی های لازم برای زایمان در آب
اگر تصمیم به زایمان در آب گرفتهاید لازم است تا با درنظر گرفتن مقدماتی از پیش تعیین شده و البته کسب اطلاعات کافی در مورد نحوه انجام آن دست به عمل بزنید. تا این تجربه با آرامش، ایمنی، آگاهی و به درستی طی شود. با شرکت در دوره های آموزشی بارداری میتوانید نسبت به انواع روش های زایمان اطلاعات کافی کسب کنید. در ادامه به بررسی زایمان در آب پرداختهایم:
- گام اول، دراین مسیر، کسب اطمینان از سلامت مادر و نوزاد است چرا که یکی از شرایط مهم محقق شدن زایمان در آب این است که مادر بارداری پرریسکی را نگذرانده باشد.
- گام دوم، انتخاب یک مرکز درمانی مجهز به وان و استخر برای زایمان، سیستم کنترل دمای آب، شرایط بهداشتی مناسب و حضور درمانگری مجرب که شما را در فرایند زایمان راهنمایی کند.
- گام سوم، شرکت کردن در کلاسهای آمادگی برای زایمان در آب است که به مادر کمک میکند تا با مراحل زایمان، نحوهی تنفس، موقعیتهای مناسب بدنی در آب و نکات ایمنی آشنا شود و همچنین باعث کاهش اضطراب و استرس مادر نیز میشود.
- گام آخر، حضور یک همراه مانند ماما همراه، مادر یا همسر یا فردی که بتواند استرس و تنش لحظهای را برای شما قابل تحملتر کند، برای حفظ روحیه مادر ضروری است. در مجموع، با انجام این مراحل، انجام آزمایشهای پزشکی و مشورت با درمانگر زایمان در آب میتواند به تجربهای متفاوت، طبیعی و آرام برای مادر تبدیل شود.
مراحل زایمان در آب
زایمان در آب با شروع انقباضات منظم و باز شدن کافی دهانهی رحم آغاز میشود. در این مرحله، مادر وارد وان یا استخر مخصوص با دمای مناسب میشود تا روند زایمان در محیطی گرم و آرامش بخش ادامه پیدا کند. گرمای آب کمک میکند عضلات شل شوند، درد کاهش یابد و مادر با آزادی بیشتری قادر باشد تا موقعیت بدنش را تغییر دهد. در طول زایمان، مادر در فضای شناور آب راحتتر انقباضات را تجربه میکند و اضطراب کمتری خواهد داشت. پس از رسیدن به مرحلهی فعال زایمان، تولد نوزاد در آب اتفاق میافتد. نوزاد پس از خروج، برای چند لحظه در آب باقی میماند و سپس به سطح آب آورده میشود. چون در دوران بارداری در مایع آمنیوتیک بوده، این انتقال از رحم مادر به آب برایش طبیعیتر و ملایمتر خواهد بود. در نهایت، معاینات پزشکی روی مادر و نوزاد انجام میشود و اگر لازم باشد، مراحل مراقبتی خارج از آب ادامه مییابد.
مزایای زایمان در آب
زایمان در آب به دلیل برخورداری از یک محیط ملایم و گرمی که توسط آب ایجاد میشوند، در وهله اول آرامش را به مادر انتقال میدهد و باعث میشود، بصورت خودکار مادر قادر باشد تا با شل کردن عضلات، فشار کمتری به مفاصل خود وارد کند و در نتیجه درد بسیار کمتری را در این روند تجربه کند. در ادامه به مهمترین مزایای زایمان در آب اشاره میکنیم:
کاهش درد زایمان
آب گرم بهطور طبیعی به شل شدن عضلات بدن کمک میکند و باعث میشود انقباضات رحم با درد کمتری همراه باشند.
آرامش روان بیشتر
جریان آب و گرما باعث ایجاد آرامش ذهنی در مادر میشود که این عامل روی کاهش استرس او تاثیر مستقیم دارد و کمک میکند تا تمرکز بیشتری را روی روند زایمان بگذارد.
تحرک پذیری بهتر با زایمان در آب
امکان جا به جایی در آب باعث میشود تا مادر قادر باشد لگن خود را در موقعیتی مناسب قرار دهد و باتوجه به این شرایط، روند زایمان به راحتی طی خواهد شد.
کاهش نیاز به مداخلات دارویی
در طول زایمان به دلیل اینکه مادر از موقعیت و شرایط بهتری برخوردار است؛ میتواند نسبت به پذیرش درد و هضم آن مقاومتر باشد و این موضوع باعث میشود تا نیاز به تزریق داروهای مسکن و سایر مداخلات پزشکی کمتر شود.
زایمان طبیعی تر
در این روش به دلیل حداقلی شدن دخالت ها، زایمان روند طبیعی تری را میگذراند. همانطور که میدانید، روند طبیعی زایمان با حداقل دخالت های دارویی و پزشکی انجام میشود و این روند طبیعی میتواند در سلامت مادر و نوزاد تاثیر گذار باشد؛ چراکه روند طبیعی زایمان به دریافت باکتری های مفید به نوزاد کمک کرده و برای مادر نیز عوارض جراحی سزارین را به همراه نخواهد داشت.
انتقال آرام نوزاد
محیط گرم و آرامش بخش وان آب باعث میشود تا نوزاد از مایع رحم به محیطی مشابه آن انتقال پیدا کند و به آرامی با محیط جدید سازگار شود.
معایب زایمان در آب
با وجود اینکه زایمان در آب محیطی آرامش بخش و راحت را برای مادر و نوزاد فراهم میکند، اما معایبی نیز دارد، با بررسی مزایا و معایب زایمان در آب و مشورت با درمانگر خود، میتوانید بهترین تصمیم را باتوجه به شرایط خود بگیرید. در ادامه به بررسی خطرات احتمالی زایمان درآب پرداختهایم:
- خطر عفونت: اگر شرایط بهداشتی آب و دیگر تجهیزات رعایت نشود، زایمان در آب میتواند باعث بروز عفونت در مادر یا نوزاد شود.
- کاهش کنترل بر روند زایمان: در برخی موارد به خاطر انجام کل پروسه درون آب امکان انجام معاینه و بررسی دقیق وضعیت مادر و نوزاد سختتر است و در صورت بروز مشکل انجام مداخلات را به تاخیر میاندازد.
- ورود آب به مجاری تنفسی نوزاد: این اتفاق به ندرت اتفاق میفتد اما اگر نوزاد بیش از خارج شدن کامل از آب نفس بکشد احتمال اینکه آب وارد ریههای او شود وجود دارد.
- مناسب نبودن برای بارداریهای پرخطر: زایمان در آب برای کیسهای مبتلا به بارداریهای پر خطر، مانند دیابت بارداری، فشار خون بارداری و زایمان زودرس، پیشنهاد نمیشود.
جمع بندی
در نهایت زایمان در آب میتواند تجربهای طبیعی، آرام و البته با درد کمتری برای مادر باشد اما همانطور که ذکر کردیم باید با در نظر گرفتن شرایط و نوع بارداری، نسبت به زایمان در آب اقدام کنید. اگر به دنبال زایمانی کماسترس، آرام و با حداقل مداخلات دارویی هستید و در حال حاضر بارداری کمخطری را پشت سر میگذارید، زایمان در آب میتواند گزینهای مناسب برای شما باشد. آگاهی، آمادگی و انتخاب درست، عواملی مهم برای موفقیت در این مسیر خواهند بود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با بهترین روش های زایمان به سایت فاطمه آبادی مراجعه نمائید.